"Омразата е любов, която се е обърнала с гръб."

Тери Пратчет
Да прощаваш е божествено 12
Nov
Кога: Обратно в календара November 12, 2014 @ 8:30 pm - 11:30 pm
Къде: Бургас, Холистичен център Магнолия, ул. "Цар Петър" 17
Цена: 40 лв
Телефон: Йорданка Чанева
0899 130 620, 0889 520 562
Категория: Тренинги

“Винаги ме е удивлявало това колко безпомощни са нашият разум, нашият разсъдък, нашето сърце в моментите, когато се налага да направим и най-малката промяна, да развържем някой възел. А след това самият живот го разплита с непостижима лекота.”
Марсел Пруст

Прошката – необходимост, практика, а често дори условие, за да може човек да слезе от черната поредица и да влезе в светлата полоса. Всички религии включват преминаването през Прошката като условие за докосването до Бога. Всички езотерични течения преминават през различни разновидности на практикитe за Прошка като основа за освобождаване на потенциала на човека. И дори самият живот, без да ни пита ни въвлича в ситуации, в които Прошката е вратата, която ни извежда към решението на ситуацията.

Прошката е натоварена с огромно изискване – да излекува, да освободи, да възстанови прекъснатите отношения, да върне щастието и радостта и дори – да приближи до Бога. В същото време, с помощта на всевъзможни практики човек прощава, отново и отново, само за да открие, че има още…

“— Как да се освободим от привързаността си към нещо/някого?
— Дори не се и опитвайте, това е невъзможно. Привързаността към нещата/хората си отива сама, когато престанеш да се опитваш да намериш себе си в тях…”
Екхарт Толе

Как да простим? Като намерим, разберем и осъзнаем какво ни привързва към дадената ситуация/събитие/човек. Тогава връзката се “развързва” сама.

“По-лесно е да простиш на врага си, отколкото на приятел.”
Уилям Блейк

Да, врагът е далеч от нас, като правило носи етикет “лош” и прави злини, това е нормално за него. Великодушието, с което му прощаваме, често е маска на усещането ни за превъзходство, което пък няма нищо общо с Прошката, а по-скоро с един от седемте смъртни грехове – Горделивост…

“Когато са те предали, все едно са ти счупили ръцете. Да простиш е възможно, но да прегърнеш отново не се получава.”
Лев Толстой

Защо не се получава и защо Прошката за приятел е толкова трудно постижима? Ако не можем да простим истински дори на врага си, какво остава за приятеля, при когото всяка грешна стъпка директно влиза в графата предателство? И ако предателствата на приятелите болят с десетилетия непростени, нима е възможно изобщо да простиш на себе си?

Да, възможно е. Дори е необходимо.

“Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъждани; прощавайте, и ще бъдете простени.” Лк 6:37

Да прощаваш е Божествено в съвсем буквален смисъл – това е способността на човек да прояви своята Божествена същност, да намери начин да погледне на нещата от позицията на Бог, да застане в центъра на своята Вселена и да поеме отговорност за случващото се в нея. И нищо чудно, че когато го направи, такъв човек става Творец – на своя живот и не само…

За това е този тренинг, създаден на база дългогодишния ми опит като лектор и водещ в областите личностен ръст и самопомощ, както и в отговор на въпросите, които самата за съм поставяла пред себе си. Отговорите, практиките и възможностите за решение ще споделя за пръв път с Вас на 12 Ноември, от 18:30 часа.

При ранно записване – 25% отстъпка.

Обратно към всички Тренинги