"Омразата е любов, която се е обърнала с гръб."

Тери Пратчет
Мигате ли достатъчно? 05
Nov

Мигането има две основни функции: механична – овлажняване/почистване на окото и регулираща – да му дава периодично почивка от светлината.

Сухотата на очите е предпоставка за възпаление и води към неясно виждане. Това и налага необходимостта от често овлажняване.

Прахът, който полепва и по най-гладката повърхност (факт, известен на всеки, който поне веднъж в живота си е мил прозорец), намалява светло проницаемостта и на най-прозрачния материал. Именно мигането промива и изчиства очите от замърсяванията.

Накрая, когато мигането е често (каквото трябва да бъде), сборът от премигванията, когато клепачите отсичат достъпа на светлината, е над 5 % от времето на бодърстване!

Мигате ли достатъчно?

Ето едно упражнение, което да ви помогне да възстановите честотата на мигане. Мигайте често (пърхане с клепачи) 5-6 секунди, след това затворете очи за 5-6 секунди (без напрежение, клепачите са отпуснати), пак мигайте често, отново затворете очи… Редувайте така за около минута, веднъж на всеки час – това ще ви помогне да свалите натрупаното напрежение от очите, да ги почистите и овлажните, и постепенно ще си върнете навикът да мигате достатъчно често.

Обратно към всички Статии